2018年2月16日 星期五

港女嗒糖屋

見到女主持呢副姣炖炖嘅樣,好似好想用 pat pat 同戶主打招呼咁,水都出哂嚟,唔使問都知都戶主係乜嘢人喇(35:35—46:53)!
樓盤傳真 2018/01/27 2018/01/27 23:30

土瓜灣迷你則新盤津匯,收票屬一眾新盤之中最多,其實市建局在區內同類項目不少,今年起碼有四至五個盤,涉及逾三千伙,而且環繞明年通車的土瓜灣站。
回應觀眾要求搜尋租盤,目標是月租萬五以下的海景單位,地點不限,馬鞍山新港城兩房單位配套、租金皆符合願望,惟海景較遠,交通需花多點時間。
新世界清水灣傲瀧,為了遷就環境地形,有不少嶄新設計,露台有一截叫作溫室,設於走廊一邊的衣帽間,竟是開放式,拆解奇則背後原因。
業主是飛機師,搬進東涌方便工作之餘,假期喜歡留在家中看電影,也喜歡招呼一大班朋友,要求居所兼備娛樂功能。設計要善用五百六十七呎有限空間。
戶主一個人住500幾呎,鍾意睇戲聽歌(同魔術師一樣),又例牌喜歡招呼朋友吃喝玩樂(仲可以扑嘢@my place),要求唔算多,貌似黃凱芹的設計師又可以點搞呢?

一入門口,玄關鋪有地磚(左上),右手邊係鏡同鋪有軟墊的座位,方便戶主出門前著整理儀容同埋著鞋,座位下方是小鞋櫃,用來放戶主返工用的靴(右上),但會唔會發臭就不得而知。戶主返工放工在的拖喼就放在門口的大櫃之內,沿着玄關地磚拖拉就可以唔怕刮花木地板,呢個設計都幾啱大媽用(左中);櫃的上方有層架同掛勾供戶主放制服及返工裝備用(右中)。大櫃對出係吧枱,睇得見的吧椅只有兩張,其餘兩張係「隱藏式」,凳背仲可以放零食例如蝦條等(左下、右下):

客廳飯枱沿用白色條子設計,條子坑紋仲可以用來放冷氣機遙控噐(左上、右上);不過個遙控應該無乜用,因為已安裝了智能系統,用 app 都可以控制到冷氣(其實記者妹根本唔使用部 tablet 對住部冷氣,部 tablet 都唔識發出紅外線指令!左中)。天花有盒仔燈同埋燈槽滲光,仲有多層假天花用來收藏喇叭線(右中)。屋主用的似是5.1.6 ATMOS系統,喇叭用 MK Audio,算係識玩,不過音響櫃隔離的影碟櫃藏碟未免太少:

設計師將兩間房打通,中間以衣櫃間牆,成位一間大主人房連書房(左上、右上),再在廳以隱藏門分隔(左中上)。書房門係玻璃趟門(右中上),書枱面對山景,頗為開揚(左中下)。書房另一邊造了大櫃,淨係頂CX帽已經溝死女(右中下)。計埋吧椅、餐椅、同梳化都可以坐到10零人(行唔行得郁就另計),但可供客人留宿的反床只得一張,也不知是何用意(左下);但其實書房是在主人套房之內(仲用埋同一個套廁),訓得書房就不如同戶主大被同眠,整個窗簾都只係扮君子而已(右下):

主人房以藍灰色設計,加上地台儲物,增加收納空間,不過擺隻熊係到唔知為乜(可能游小三會鍾意,左上、右上)。個衣櫃唔係想像中咁大(左下)。唯一好啲嘅都係開揚山景,同埋床頭的 KEF EGG 無線喇叭(右下)!

設計師原來的雪櫃位拆去,擴大了廚房,卻縮小了套廁(左上、右上)。套廁馬桶用隱藏式,維修唔係咁易(左中);面盤水龍頭幾有型(右中);企缸地磚花紋幾得意,有3D效果(左下)。廚房無乜好講,得一個 shot,都係三尖八角唔係俾人用,轉個身都難:

戶主在去年3月買入本物業,作價600萬,裝潢費為56萬,約為樓價10%,唔算豪,而設計效果只屬一般,最突出的應該是給拖喼用的玄關地磚同埋個廁所:

***
伸延閱讀:
香港網絡大典:我kiss都和律師kiss啦!

20 則留言:

  1. 普通。
    魔術師,新年快樂!

    回覆刪除
    回覆
    1. 謝謝, 祝身體健康, 包包安泰!

      刪除
    2. //櫃的上方有層架同掛勾供戶主放制服
      //淨係頂CX帽已經溝死女

      男戶主唔喺揸巴士喺真.飛機師,可以玩埋制服誘惑。

      //戶主返工放工在的拖喼就放在門口的大櫃之內
      機C可能唔使點執喼,平常人每次出遠門前後始終都要拉番去房或廳執衫。不過大媽走完水貨亦都可以門口解決嘅。

      //凳背仲可以放零食例如蝦條

      真喺有兩大包...XD

      我又睇到梳化上有嗰叮噹

      **

      祝魔兄及網友新春大吉,身體健康!

      刪除
    3. //男戶主唔喺揸巴士喺真.飛機師,可以玩埋制服誘惑。

      花車巡遊啲CX空姐... 睇背影都有唔少似係大媽 -_-

      //大媽走完水貨亦都可以門口解決嘅。

      佢地可以踎係門口搞定.

      //真喺有兩大包...XD

      蝦條, 係唔使呃的...

      //梳化上有嗰叮噹

      真係隨意門,無處不在.

      //祝魔兄及網友新春大吉,身體健康!

      謝謝, 大家咁話!

      刪除
  2. 祝魔術師兄和所有網友萬事勝意、龍馬精神!

    回覆刪除
    回覆
    1. 謝謝呀, 大家咁話! 最緊要身體健康!

      刪除
  3. 祝魔術師先生新春大吉,身體健康,諸事順遂!

    回覆刪除
    回覆
    1. 謝謝,好耐無見!

      大定咁話,最緊要都係身體健康。

      刪除
  4. 魔術師,

    祝你新年快樂, 事業不斷突破, 投資穩中有進, 身體健康.

    桑梓

    回覆刪除
    回覆
    1. 謝謝。去到咁上下年紀,都係祝人身體健康實際啲,哈哈!

      刪除
  5. 新年快樂
    有勞魔術師兄解籤.
    籤文是「頃畝之田歲月深,祖宗創積到於今;勸君勿論多和少,寸土原來一寸金。」
    「寸土原來一寸金」真的沒說錯.

    回覆刪除
    回覆
    1. 也祝QA兄新年快樂,身體健康.

      //有勞魔術師兄解籤.

      今年有錯籤事件, 已寫:

      https://magicianyang.blogspot.hk/2018/02/blog-post_17.html

      刪除
  6. 間屋嘅主色調我又幾鐘意,不過隻熊就真係敗筆,直頭好似多左個人住咁.

    祝魔兄身體健康!工作生活愉快!

    回覆刪除
    回覆
    1. 呢個設計C算係平實架喇. 不過我係唔鍾意吧枱設計同埋隻熊...

      祝無想兄新年進步, 身體健康.

      刪除
  7. //計埋吧椅、餐椅、同梳化都可以坐到10零人(行唔行得郁就另計),但可供客人留宿的反床只得一張,也不知是何用意/ 凳背仲可以放零食例如蝦條等

    魔術兄處處為機師將來既劇情埋下伏線XD

    回覆刪除
    回覆
    1. 反正這些機會不是屬於我的,就咁虛擬plan吓都得掛?

      刪除
  8. //訓得書房就不如同戶主大被同眠,整個窗簾都只係扮君子而已(右下)

    笑左10秒先打字祝魔術師心想事成,身體健康🤣

    回覆刪除
    回覆
    1. 謝謝,大家咁話!新年開懷好兆頭吖!

      刪除