2019年5月31日 星期五

不能以 iPhone Safari 在 Blogspot 留言的問題

好幾個月之前,魔術師就發現唔能夠在 iPhone 以內置的 Safari browser 在自己 blog 和人地 blog 內留言:明明係已經發入咗穀糠戶口,但留言框所顯示的依然係「匿名」;甚至乎以「匿名」輸入留言,按完發佈後網頁再 reload,卻發現留言根本無傳送出去,完全留唔到言。
經過一輪網上查找,魔術師從 Apple discussion forum 中搵到一篇叫「Safari 12 not working with Blogger」的文章,雖然講緊嘅似係 Mac 版 Safari(魔術師部 Macbook 卻無此情況),但呢個解決方法都可以用在 iPhone 之上:
1. 首先,進入 iPhone 的 Settings。

2. 找到 Safari,按一下進入。

3. 在 Safari 的 Privacy & Security 下,找到 Prevent Cross-Site Tracking,將之關上(對不起,魔術師沒心情找中文版)。

4. 最後,返回主畫面,將 Safari 往上推關閉個 App,然後再 restart。

5. 再登入穀糠,便可以成功見到自己已 login 了!

26 則留言:

  1. 嘩!魔術呀!魔術師,你巧勁呀!

    回覆刪除
  2. 不愧是學霸^_^

    回覆刪除
  3. 中文: 防止誇網站追縱
    順帶一提, search engine 可以考慮轉做 duckduckgo, 幾好用

    回覆刪除
    回覆
    1. 我部iPhone中文係「不要追縱」

      刪除
    2. //我部iPhone中文係「不要追縱」

      多謝老翻(譯)XD

      //search engine 可以考慮轉做 duckduckgo,

      我試打「四季茗茶」,如果用 Google,我自己個網頁就在第五位;Duckduckgo 就 search 唔到了。

      刪除
    3. 因為duckduckgo唔會追縱你過往既search或造訪的網站記錄, 當然有利亦有弊

      唔知係咪版本不同導致翻譯用詞不同, 我部iphone的版本是12.2

      刪除
  4. 你又拆解咗一個謎團😄

    (對不起,魔術師沒心情找中文版)

    無心情當然唔做,好啱。

    回覆刪除
    回覆
    1. //你又拆解咗一個謎團

      係呀!呢個係我心中的一條刺,呢幾個月來捅到我成日都要帶埋部 Macbook 出街,依家一天光哂嚕!

      刪除
  5. wow!魔兄,萬分感謝🙏🏻解決左我既問題!

    回覆刪除
    回覆
    1. 哈哈,不用客氣。鬼叫我係異類,天梁化祿坐命,文昌文曲分別坐命宮同福德宮;是故人人都鍾意抄功課的時候,我就偏偏每件事都鍾意去學去研究,尋求解決問題的方法,然後拎出嚟幫人,咁就最開心。

      刪除
    2. 「我為人人,人人為我」XD

      刪除
    3. 哈哈,我城咁多伸手黨,佢地識得感恩已經痌呢吉蒂了!

      刪除
    4. 我都係查根究底嘅人,就算有人俾咗 what and how 我,我都要自己再查找同查證,要清楚知道 why 至滿足。

      刪除
    5. //我都係查根究底嘅人

      恭喜小豬重出 blog 湖!!

      //要清楚知道 why 至滿足。

      今日做左八婆,好嘢!

      刪除
  6. 多謝晒~我都遇到呢個情況,懶得解決,魔兄出文仲快過我耐性用完~哈哈~

    回覆刪除
    回覆
    1. 都唔係架! 幾個月前我應承咗C嬸話幫佢研究點解發唔到留言, 到依家先的起心肝 search,都算懶架喇!

      刪除
    2. 乜原來你應承過㗎!我完全冇咗回事添。XD 再次多謝魔術師先。好似出獄咁。 不過呢,我唔明。手機 setting 關電腦乜事,當初手機同電腦一齊出現呢個閃走現象。

      刪除
    3. //乜原來你應承過㗎!我完全冇咗回事添。
      FB 留言呀!

      //手機 setting 關電腦乜事,當初手機同電腦一齊出現呢個閃走現象。
      電腦一樣有呢個 setting 架嘛!

      刪除
    4. 原來我除左電腦白痴重有老人痴呆 XD XD

      刪除
    5. 年紀大, 機器壞... 我講緊我自己...

      刪除
    6. 淨係你會大咩!年紀 XD XD

      刪除
    7. 就算年紀大了,都應該唔會變網上阿嬸碎碎念的!

      刪除