2016年9月12日 星期一

五人飯局

(幕開。)
(夜。)
(火煱店內。)
(四男一女圍在一起打邊邊,烚下烚下齊齊滾,圍爐取暖。)
(其中一名男子忽然嘆了一口氣。)
男子:唉,朱仔,你就好喇,咁就做咗票王,真係一將功成萬骨枯,難為我...我幾乎被嗰幾個強力部門嚇到標尿呀!(唱)
「段段是非繞心間 默默低首說負累
 說負累 我嗟歎大志不能遂
 名利負累 傲氣一生竟多畏懼
 面對絕境 難道我會頹然後退
 勝負存亡難到冥冥中
 早有命運落下聖旨 判了罪」

朱仔:(意氣風發)周仔,你唔使咁唔開心喎。我都被人跟,不過待遇無周仔你咁高層次啫。講開又講,起碼你都去咗見事頭婆。係呢,佢有無乜嘢同你講?
周仔:邊有咁 good luck 見到佢老人家吖!你知唔知我一來一回,匯水又跌咗幾個巴仙喇!
朱仔:(將一片肥牛放入鍋內,滾兩滾,挾起,並將之放到周仔碗內)係我多謝你先真,唔係你俾靈感我,我就唔會諗到搵班黑警保護我,依家唔只入會,仲上埋會添!
周仔:(奇怪地)上會?朱仔你買咗樓咩?
朱仔:(不屑地)吓!你無睇新聞咩?我依家暫時同老婆阿女住在會內當親子度假營吖馬!地產霸權咁可惡,我梗唔會買樓喇!你唔好唔記得,田園就是我家!(唱)
「在原野上 任我獨行
 自由歲月 伴我此生
 去復來騎着馬
 奔跑撲撲風沙 快樂無須說話
 自由領域 願我獨尋
 在原野上 渡過一生
 我願常乘著馬
 奔跑撲撲風沙 快樂無用說話」

(這時另一名男子忍不住發聲。)
男子:(酸酸地)朱仔你咪咁得戚,一朝得知語無倫次。你唔好唔記得初頭你行情慘淡,本來都諗住連按金都蝕埋;唔係靠我個手機app,你有得一出嚟就8萬幾票,人工仲哈哈哈添?
朱仔:(又吃了一片肥牛)當家,你少來這一套,你以為你係再世諸葛亮,運籌帷握,決勝千里?我係因為我在論壇上表現出色,加上我多年來身體力行,貫徹我的綠田園理念,才能夠反敗為勝,而唔係你的甚麼爛鬼策略投票!我種田,牛食草,今日我就大啖本地肥牛,因果循環,知冇?
當家:(怒極,一把將伴碟的辣椒豉油一飲而盡)你...你...你這忘恩負義的傢伙,你竟敢侮辱我手上那些智慧選民?
朱仔:(冷笑着,喝了一口冰凍啤酒)智慧?將自己的神聖的一票交給你操縱,放棄獨立思考,咁就叫智慧?計我話,連豬都不如就真!
當家:(有點忙亂)我個 app 只係提供參考,你都知我往績,上次一搞運動就失控,今次都唔例外...(語帶哭音)嗚嗚...佢地根本就唔聽我講,我只係一件負資產!(夾硬拉起旁邊身穿低胸小背心女子的手,合唱)
「女子:Ah... 或許這故事 亦是誰共你的故事吧
 當家:真的好想 精於某事情 好想好好的打拼
 女子:可惜得到只有劣評 沒有半粒星
 當家:真的不想 早給你定形 笑我那麼的拼命
 女子:幾年來毫無成績
 當家:地位未有躍升
 女子:高峰上不成 唯盼愛情順景
    成就在平凡裡 那份溫馨
 當家:我試著生性 但求父母親高興
    假如凡事都失敗 也許得愛戀先可以得勝」

(女子大怒,揈開當家的手。)
女子:喂,死老嘢,你咪借啲易抽水喎!
(另一名男子連忙趕來打圓場。)
男子:小三,當家佢無心嘅,係飲大咗兩杯啫。你唔好唔記得,你都有受當家恩惠架喎!
小三:鄺仔,你會考科科捧蛋,乜你識字睇得掂啲條文咩?唔係得當家捧你做票王,就只係一條廢青,求我收你做兵都無資格,點有可能月入十萬?條老嘢幫咗你咁多,你梗係處處幫住佢講說話喇!
鄺仔:小三,你知唔知我為咗份工,付出咗幾多?嗰個甚麼苦主大聯盟,將自己嘅無能,賴哂落當家身上,簡直係無理取鬧!當家,唔係得你教導,我都唔會有今日;恩公,你千祈唔好放棄呀!(唱)
「全為那秘笈 載著最勁秘密
 我為要奪到 便要動武
 打打打 亂去打尖 篤背部
 用我陰濕掌 推出我路途
 又再假假假 用個假身 掩眼部
 用我口水花 飛鏢似浪濤 
 大笑哈哈哈 用我笑聲 敲腦部
 用我奸手指 挑剔你命途 
 又再叉叉叉 用個尖叉 篤背部
 任輕功好 始終無去路」

(這時小三站起身來,彎腰俯身從鍋裡挑出一隻熟蝦。)
(四男眼光均落在小背心跌下來的空位上。)
(小三乜斜着眼瞧瞧數人,站直身子,左手用兩指掂起蝦尾,右手揑着蝦頭一扯,登時汁液飛濺。)
(四男面上都給濺上汁水。)
小三:(坐回座位,將蝦醮了醮豉油,一口啃去半隻,右手捏着蝦頭對住四人手指指)周仔,你枉為豉油黨人,人出豉油你出雞,偷雞唔到蝕把米;鄺仔,你毛都未出齊,係人地逃緊生讓你先有得上位;朱仔,你夠膽就係大會內躲上四年,睇下你個女會唔會失學;當家,你有無論文交?怕唔怕失業?你話你地四個,係係有J便是輸,就連那個教主,也不是我對手,你地算係老幾,抵俾我顏射喇!(唱)
「男人是否都一樣
 偷窺眼光時刻四處望
 人前人後例必稱好漢
 一天到黑有過份聯想
 男人是否都一樣
 口中說的和真相兩樣
 綿綿情話越講越簡潔
 謊話廢話卻越說越長」

四男:(怒極,拍檯而起)小三,你實在欺人太甚!你又好叻咩?唔通你真係會帶兵去南海開採天然氣?
(四男衝上去,扯着頭髮有之,潑啤酒有之,濯辣椒豉油有之,將剩下來的半隻大蝦連殼帶肉塞進小三嘴巴亦有之。)
(四男發洩完後,揚長而去。)
小三:(吐出半隻熟蝦)為...為了我城,我可以犧牲任何嘢...
(小三說完頹然坐在椅上。)
(幕下)
***
伸延閱讀:
維基百科:鄺俊宇
自由黨成員周永勤交代棄選新界西立法會選舉的原因,他指三個自稱北京來的人,在深圳要求他停止選舉工程,否則支持他的人要付出代價,對方能說出他家人及朋友的生活習慣及收入來源。
周永勤召開記者會,表示棄選前一日,有朋友稱有關於選舉的事,要他前往深圳商討。他在深圳一酒店的中菜廰房,會見三名陌生人,著令他不要再參選。
周永勤指對方要求他不要再出席選舉論壇,停止一切選舉工程以及離開香港,直至選舉完結、點票完畢才可回港。他又透露當日之前有另外三場會面,都是有人著令他不要參選。
最早在七月十三日,即提名期未開始時,已有兩人約他到明星海鮮舫,對他聲稱屬意在新界西奪得建制派第五席的人並不是他,問他為何得不到祝福仍要參選。
至七月十七日,即他報名前兩天,其一名飲食業朋友約他到黃金海岸,對方知道自由黨資助他的競選經費金額,暗示有人肯出一倍價錢,周永勤稱自己當時高聲表示對方言論是犯法。
第三次是在他報名之後,「駐港部門」兩人再約他,在沙田一間辦事處的密室,明確提到他的參選會影響其他候選人。
至於這些指控有無任何錄音或者相片作證,他指深圳會面和沙田密室會面都在秘密情況下進行,對方要他關掉電話才開始會面,又指廉署無權管理內地官員的事,所以沒有提及任何人名。
廉政公署指一般不會評論個別案件,廉署在處理有關涉嫌觸犯《選舉(舞弊及非法行為)條例》的投訴時,會按既定程序依法跟進,確保選舉廉潔。
因為受到威嚇,正接受警方保護的候任立法會議員朱凱廸預計,未來四年仍然會面對威脅,正考慮與家人在立法會居住,以保障人身安全。另一位候任議員尹兆堅亦指收過恐嚇,但報警四次都不獲積極跟進。
無論是到電台出席節目,還是落區謝票,與街坊接觸,朱凱廸附近都有警員戒備,他引述警方指會積極主動調查,方向是這些威脅牽涉的時間、地點及人物。他預計這些威脅會長期存在,並會隨著他展開立法會工作而升級,他指正與家人商量搬往立法會居住。
朱凱廸表示他的競選團隊,早前在東涌設街站時亦受騷擾,已經報警求助。除了朱凱廸,同樣是新界西的候任議員尹兆堅,選舉車在投票日前亦被淋易燃液體。他的辦事處亦先後兩次收刀片信,他批評警方沒有重視這些威嚇,他指已安排家人搬到其他地方暫住。
據了解,當日由尹兆堅辦事處職員報警,警方已派人處理。消息指鑑於職員報警,於是沒有向尹兆堅落口供,但稍後會補做。
信報 2016年9月12日
專訪
戴耀廷辯稱「雷動」沒累死人
立法會選舉塵埃落定,非建制陣營議席較上屆增兩席,惟多名資深議員落馬,「雷動計劃」被質疑「幫倒忙」。牽頭「雷動計劃」的佔中發起人戴耀廷堅持,「雷動」推薦哪些候選人是由選民決定,從結果看並沒有「累死人」。他強調,策略投票讓非建制派爭取更多議席,從而增加北京管治成本,是打破現行香港政治困局「最好的非暴力抗爭武器」。
今屆立法會地區直選,非建制派名單之多破紀錄。「客觀上,你(泛民)出的名單係遠超泛民支持者票數所能夠承受,即係話一定有人贏有人輸,問題只係邊個。」戴耀廷接受專訪感嘆:「隻船沉係唔關我事,我已經撐咗兩隻艇出去救人。但有三個人要我救,我救咗兩個,死咗一個,唔係我令到佢死。」
「雷動計劃」於9月4日投票日凌晨在內部群組發出推薦名單,隨即獲轉發出去,多名資深議員包括工黨李卓人、何秀蘭、民協馮檢基等通通不在名單之上。戴耀廷形容那是很痛苦的理性決定,「『雷動』要將救到的人『最大化』,絕對唔係年輕就救,老就唔救。唔止佢哋,(民協)譚國僑、(社民連)吳文遠同(人力)劉嘉鴻全部都無得救。」
戴耀廷強調,「雷動」本質上是選民運動,「點解係呢班選民?其實就係得呢班選民在傾嘛!講得俗啲,我係打開門做生意卻無人來。呢班人傾完,決定咗,佢哋鍾意話俾其他人知,這是法律沒有禁止。」對於有人說選民「盲跟」,戴耀廷說:「咁講即係話選民係豬,既然你話尊重選民決定,點解又侮辱選民?」
戴耀廷原先推算,非建制派策略選民人數大約佔兩成左右,即20多萬人;惟7月中確認書爭議,之後周永勤突然棄選,以及9月2日港大大型民調結果推算非建制派地區直選失利,推高了策略選民比例。他估計,最終有高達三至四成非建制派選民策略投票,才導致現時局面。
超區「棄保」更可取
戴耀廷認為,大批選民在今次選舉中決定不純粹按照候選人政綱或表現投票,改為考慮自己一票對整個非建制陣營的議席數目的影響,正正體現自由意志。「選民都在想方法突破今天香港非常複雜的政治困局。簡單講,我哋係打緊仗,這場選舉是一場抗爭,我覺得策略投票的選民係政治成熟,佢哋唔係豬!」
「雷動計劃」最初提出初選機制,泛民政黨反應冷淡,與佔中提出後的一呼百應截然不同。戴耀廷坦言,重新思考後對初選的想法有變,「我同意初選係有利大黨,縮減名單的話,朱凱廸、劉小麗就未必出得到。」他指今次超區出現的「棄保」更可取,「如果有客觀機制去到選舉前三日決定邊個留邊個走,咁就不須自己搞個初選。當然這要考慮法律及資源上可否共用等問題。」
戴耀廷日前形容自己已成為「負資產」,未來未必會再牽頭搞「雷動」。不過,他仍然堅信策略投票,甚至已將目光放在2020年。「只要一日冇真普選,策略投票比例只會更多。這是非建制派唯一可以增加議席的方法,係非暴力抗爭的延續。」
撰文:畢礎暉
信報 2016年9月12日
承認選民滙報系統未完善
佔中發起人戴耀廷牽頭的「雷動計劃」在投票日之前發出推薦名單,選後被質疑導致多名泛民候選人「墮馬」。他接受訪問時表示,對新界西選情最為可惜,其中朱凱廸成為票王,「事前係無人估得到」。他承認,「雷動」的滙報系統仍未完善,是當日未能預早得悉朱凱廸得票過剩的原因。至於其他選區的選情,則大致符合預期。
無法預估新界西票王
新界西非建制派得票過半,但只能在9席中取得4席。戴耀廷指出,選前分析尹兆堅、朱凱廸及鄭松泰支持度佔優,郭家麒、黃浩銘、李卓人及黃潤達4人都屬於邊緣名單,但考慮建制派得票後,統計學上只能「救」兩人,最後由群組討論決定推薦前兩者。「如果唔係群組傾,係邊個決定呢?始終呢個係由選民發起的運動。」
戴耀廷承認,他們無法掌握到投票當天朱凱廸得票「咁勁」是一大敗筆,原因是選民滙報系統仍未完善。「如果有這項資訊,我哋可能會叫人唔好再『冧票』俾朱凱廸,力推黃浩銘和李卓人,隨時都救到。」而系統受攻擊導致晚上延遲發出救援李卓人的訊號,是另一原因。他指出,最後兩小時投票率上升了12個百分點,幾乎等於五分一選票。
至於其他選區,戴耀廷直言新界東「唔關我哋事」,是鄭家富的問題,「如果佢唔參選,佢啲票就會去咗范國威或者其他泛民度,到時長毛不止會贏方國珊,甚至會贏埋容海恩。但數據上睇,現在贏6席係算成功。」
九龍東方面,則是只要有本土派與激進泛民,都無可能解決。「數據係只得15%策略選民肯投俾黃洋達,呢個係選民自發決定,我哋無權命令選民投俾佢。」
他強調,「雷動」並沒有針對本土派或作政治篩選,在新界西同樣只得不足兩成人願意投予黃毓民,游蕙禎則剛夠三分一,因此捨黃取游。
至於港島區,「雷動」推薦羅冠聰及許智峯,滙報系統至晚上7時半收集的投票取向數據明顯偏向羅冠聰,最終兩人得票相當,雙雙當選,顯示系統有一定功用。

33 則留言:

  1. 小霖秘笈都找到, 佩服!

    回覆刪除
  2. // 在投票日之前發出推薦名單,選後被質疑導致多名泛民候選人「墮馬」
    專諗埋啲屎橋!

    回覆刪除
  3. 真係好有趣,創作得黎不失真實

    回覆刪除
    回覆
    1. 明串、暗串、影射、同埋戲劇化創作,再配上男女角色各自歌詞, 呢啲都係歌劇系列的精髓.

      刪除
  4. 朱愛滴呢位自戀狂,今次真喺滿足哂自我膨脹、Center of Attention的慾望。遲啲上任做議員,佢就可以Break the Rule,要私人教師入立法局,教授佢個女,請賓賓服侍佢老婆。政府有乜發展計劃,由佢主導………

    回覆刪除
    回覆
    1. 小三都係自戀狂...佢覺得自己係女神...等D仔埋去搭訕
      有性趣可以一試~

      刪除
    2. 自戀狂女生最擅長送秋波。

      刪除
    3. //佢就可以Break the Rule,要私人教師入立法局,教授佢個女,請賓賓服侍佢老婆。

      將垃圾會門常開轉型為傷港第二禮崩府。

      //小三都係自戀狂...佢覺得自己係女神...等D仔埋去搭訕
      //自戀狂女生最擅長送秋波。

      怪唔得佢日日大眼仔上身。

      刪除
    4. //(小三乜斜着眼瞧瞧數人,站直身子,左手用兩指掂起蝦尾,右手揑着蝦頭一扯,登時汁液飛濺。)
      (四男面上都給濺上汁水。)//

      小三事後冇食枝煙,重作。

      刪除
    5. //重作

      我已經懲罰咗我自己, 游小三上身食大蝦喇!

      刪除
    6. 咁你重作咗幾多隻,呀唔係,幾多次?

      刪除
  5. 其實橫洲單野14年講哂4千個單位...泛民都有人支持...
    唔到選舉唔搞事....唔做議員你又唔舉報....
    呢位仁兄真有趣~

    圍村佬想焗政府用倉地價收地你插人...
    綠化帶果3條村講乜不遷不拆咪又係因為賠償問題...
    龍門任佢擺...大財團鄉紳固然可恥~
    但係個體戶點貪婪都可以...

    跟住講到丁權問題又反對一刀切...又係大財團勾結鄉紳賤收丁權乜乜乜...厭唔厭呀頂...
    我有時覺得左膠好奇怪...又難怪本土D人笑佢地左膠

    回覆刪除
    回覆
    1. //綠化帶果3條村講乜不遷不拆咪又係因為賠償問題...

      據聞當年菜園村談判一關埋門無記者,劈頭第一句就係"添d啦"

      刪除
    2. //據聞當年菜園村談判一關埋門無記者,劈頭第一句就係"添d啦"

      講起菜園就燥~
      一來租客惡過地主~地主都應承賣...
      二來~寮屋呢D港英問題~冇人理~有事賴政府...
      得LA~俾你上公屋又嫌三嫌四...潛台詞係要俾塊地你...
      最有趣係...班人聽到政府收地又種呢種路屈賠錢...蝗國常見LA~
      仲扮真本土?

      返工日日邊做野邊聽返恐怖在線...橫洲係出名猛鬼...D居民真係住得咁爽?

      刪除
    3. //唔到選舉唔搞事....唔做議員你又唔舉報....

      當朱仔只係nobody時影響力不大,廢事搞佢;只會有其當選後,影響力大咗,先至搞佢.

      //但係個體戶點貪婪都可以...

      同隔離街投完地,自己即時封盤的小業主一樣的心理.

      //據聞當年菜園村談判一關埋門無記者,劈頭第一句就係"添d啦"

      錢解決到嘅問題,就唔係問題.

      //一來租客惡過地主~地主都應承賣...

      呢啲叫「顯性逆權侵佔」(誤).

      //班人聽到政府收地又種呢種路屈賠錢...蝗國常見LA~

      丁子林...呀唔係, 係「釘子戶」先啱.

      //橫洲係出名猛鬼...D居民真係住得咁爽?

      信報 2016年8月30日

      上車冇有怕 美孚凶宅市價沽
      瘋搶樓狂潮再現,準買家連凶宅單位也不放過。市場消息透露,荔枝角美孚新邨一個凶宅單位,剛以貼市價的483萬元易手,實用呎價破萬元;單位成交價更較銀行估價高11.3%。

      每呎過萬 火災曾釀9死

      市場人士指出,美孚新邨2期吉利徑3號低層D室,實用面積約465方呎,原業主約4年前以連租約形式放售單位,當時單位改裝為4個劏房,直至去年原業主把單位還原為一個兩房單位,並於去年底以約520萬元放售,最終輾轉減價約7.1%,以483萬元售出,呎價達1.04萬元,貼近市價。原業主早於2000年7月以120萬元購入,以此計算,約16年賬面勁賺363萬元,升值約3倍。

      資料顯示,該單位在1997年曾發生奪命大火,更波及其他單位,最終釀成9死38傷。

      本報根據5家銀行的網上估價系統進行查詢,只有滙豐銀行肯為該單位估價,但估價僅434萬元,即是該單位的成交價較銀行估價高出約11.3%。區內代理表示,該單位發生的火災曾導致9人喪命,實在是「好凶」,一般來說造價要低市價約兩三成,是次單位造價較一般凶宅高。

      美孚新邨近月二手氣氛隨大市轉活,搶盤情況明顯。香港置業高級區域董事余柏表示,美孚新邨7月全月錄得28宗成交,惟本月至今已有約40宗成交,較上月全月增加約43%,最新平均實用呎價約1.05萬元。

      他指出,目前屋苑可睇樓的鎖匙盤約30個,較年初市道淡靜時約40個略為減少,惟由於放盤減少和業主開價進取,近日的成交步伐已略為減慢。他估計,未來美孚新邨將出現價升量跌的情況。

      宇晴軒創今年新高

      其他屋苑亦錄得高價成交。香港置業首席高級營業經理曾家輝說,長沙灣宇晴軒7座高層A室,實用面積554方呎,剛以888萬元易手,呎價達1.6萬元,創該屋苑今年新高。

      至於同區有新盤快將開售的將軍澳中心,據中原地產高級分行經理柯勇透露,9座極高層C室,實用406方呎兩房單位,近日零議價以588萬元售出,呎價約1.45萬元,創該屋苑同呎數兩房單位的歷史新高。

      刪除
  6. 游小三話過要接收黃X民既辦公室~
    佢將來喺入面除咗食熟蝦,仲可以玩玩具服侍一班有需要既有青,她話過可以為香港犧牲任何野㗎嘛XD

    回覆刪除
    回覆
    1. //她話過可以為香港犧牲任何野㗎嘛XD

      呢句真係引人瑕想,要拭目以待.

      刪除
  7. 典解臨尾唔係輪埋米呢^^

    回覆刪除
    回覆
    1. 要就住當家,年紀大機器壞嘛。

      刪除
    2. 當家可能都係一樣, 得個睇字. 無份入場. 慘.

      刪除
    3. 機都起唔到,俾條三跑佢都無用.

      刪除
  8. 趙學而翻唱嘅男人是否都一樣都唔錯。

    回覆刪除
    回覆
    1. 小三咁姣,梗係用返卿姐。

      刪除
    2. 卿姐令我諗起慧卿....

      刪除
    3. 男人是否都一樣
      碌X有分長和短各兩樣

      刪除
    4. //卿姐令我諗起慧卿....

      劉慧卿「找數」著吊帶裙 街坊「嘩嘩聲」讚靚 (星島日報 – 2016年8月14日 星期日 下午3:46)

      //碌X有分長和短各兩樣

      佛爺有講:
      http://ancient2today.blogspot.hk/2016/05/blog-post_27.html

      刪除
    5. // 當朱仔只係nobody時影響力不大,廢事搞佢;只會有其當選後,影響力大咗,先至搞佢.
      人怕出名豬怕肥, 家吓警伯敲山震虎翻箱倒籠, 晚晚掃黃封舖, 日頭拍門派傳單問三問四, 你有冇恐嚇佢呀, 你知唔知邊個恐嚇佢呀, 知好講囉喎, 全部入晒佢數, 全天候差人陪佢遊街亮相帶佢周圍去, 玩多幾個禮拜, 豬H 票王闔家哩世唔駛旨意行出垃圾會大樓矣

      // 要就住當家,年紀大機器壞嘛。
      「今天工作累了,要吃好西」。

      // 劉慧卿「找數」著吊帶裙
      「我有好西, 枕個頭埋黎」

      明顯是「好東西」手民之誤打漏了個「東」字

      刪除
    6. //豬H 票王闔家哩世唔駛旨意行出垃圾會大樓矣

      無限連任?

      //明顯是「好東西」手民之誤打漏了個「東」字

      你呢啲肯定係「手民之誤」,阿唔得掂隨時係copy and paste mistake.
      今晚再寫.

      刪除